Przepisy

Poniżej przedstawiamy Państwu kilka przepisów na pyszne zupy z naszej Przedszkolnej Kuchni.

Zupa pietruszkowo-gruszkowa

  • 600 g korzenia pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • szczypta kurkumy
  • około 1 litr rosołu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pietruszkę obieramy i kroimy na 1/2 cm kostkę. Wrzucamy do garnka razem z roztopionym masłem, solimy i obsmażamy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki i dodajemy do garnka z pietruszką. Dodajemy imbir, kurkumę i smażymy przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, wlewamy 1 litr rosołu i zagotowujemy. Gotujemy przez 10 minut lub do miękkości warzyw. Wlewamy mleko kokosowe i znów zagotowujemy. Miksujemy na krem, doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności zupę rozcieńczamy większą ilością gorącego rosołu.

Podajemy z tartym serem grana padano lub parmezanem lub kulkami ptysiowymi.

 

Zupa szczawiowo-szpinakowa

  • 2 l wywaru
  • 500–750 g szczawiu i szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml śmietany lub jogurtu
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • sól, pieprz
  • ryż

Szczaw i szpinak myjemy, przebieramy i odcinamy ogonki, obsuszamy i podsmażamy na maśle lub oleju z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem. Następnie bardzo drobno kroimy, przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy. Mieszamy ze śmietaną rozrobioną z mąką ziemniaczaną, dodajemy do wywaru, chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Zupę podajemy ze startym jajkiem lub z ugotowanym ryżem. W letnie upalne dni zupę możemy podawać na zimno. Zakwaszamy sokiem z cytryny.

 

Zupa solanka, tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej

 

  • 30 dag wołowiny
  • 15 dag cienkiej wieprzowej kiełbasy
  • 20 dag boczku
  • 1 cebula, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cytryna
  • 1 masło
  • 3 ogórki kiszone
  • 5 ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

 

Gotujemy ze wszystkich rodzajów mięs i wędlin wywar. Dodajemy włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Na patelni rozgrzewamy część masła. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ząbki czosnku, sól, pieprz. Podduszamy. Ogórki kiszone pokrojone w kostkę wrzucamy z pozostałą częścią masła do garnka i dusimy pod przykryciem. Skręcamy mięso i skręcone razem z wywarem dodajemy do garnka. Dodajemy z patelni koncentrat pomidorowy z masłem i kwaśną śmietanę. Mieszamy.

Zupa powinna mieć słono-kwaśny smak.