Przedszkolna Książka Kucharska
Przepisy
Poniżej przedstawiamy Państwu kilka przepisów na pyszne zupy z naszej Przedszkolnej Kuchni.
Zupa pietruszkowo-gruszkowa
- 600 g korzenia pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 dojrzała gruszka
- 1/3 łyżeczki imbiru
- szczypta kurkumy
- około 1 litr rosołu
- 250 ml mleka kokosowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
Pietruszkę obieramy i kroimy na 1/2 cm kostkę. Wrzucamy do garnka razem z roztopionym masłem, solimy i obsmażamy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki i dodajemy do garnka z pietruszką. Dodajemy imbir, kurkumę i smażymy przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, wlewamy 1 litr rosołu i zagotowujemy. Gotujemy przez 10 minut lub do miękkości warzyw. Wlewamy mleko kokosowe i znów zagotowujemy. Miksujemy na krem, doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności zupę rozcieńczamy większą ilością gorącego rosołu.
Podajemy z tartym serem grana padano lub parmezanem lub kulkami ptysiowymi.
Zupa szczawiowo-szpinakowa
- 2 l wywaru
- 500–750 g szczawiu i szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml śmietany lub jogurtu
- 1 jajko ugotowane na twardo
- sól, pieprz
- ryż
Szczaw i szpinak myjemy, przebieramy i odcinamy ogonki, obsuszamy i podsmażamy na maśle lub oleju z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem. Następnie bardzo drobno kroimy, przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy. Mieszamy ze śmietaną rozrobioną z mąką ziemniaczaną, dodajemy do wywaru, chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Zupę podajemy ze startym jajkiem lub z ugotowanym ryżem. W letnie upalne dni zupę możemy podawać na zimno. Zakwaszamy sokiem z cytryny.
Zupa solanka, tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej
- 30 dag wołowiny
- 15 dag cienkiej wieprzowej kiełbasy
- 20 dag boczku
- 1 cebula, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cytryna
- 1 masło
- 3 ogórki kiszone
- 5 ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Gotujemy ze wszystkich rodzajów mięs i wędlin wywar. Dodajemy włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Na patelni rozgrzewamy część masła. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ząbki czosnku, sól, pieprz. Podduszamy. Ogórki kiszone pokrojone w kostkę wrzucamy z pozostałą częścią masła do garnka i dusimy pod przykryciem. Skręcamy mięso i skręcone razem z wywarem dodajemy do garnka. Dodajemy z patelni koncentrat pomidorowy z masłem i kwaśną śmietanę. Mieszamy.
Zupa powinna mieć słono-kwaśny smak.