Żywienie dzieci w przedszkolu

Szanowni Rodzice,

Od września 2016 r. obowiązują nowe zasad żywienia dzieci i młodzieży, które jesteśmy zobowiązani wdrażać w oparciu o Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach Dz. U. z 2015 r. poz. 1256.

W związku z powyższym udoskonaliliśmy i nadal doskonalimy przedszkolne jadłospisy. Sprawdzamy zjadalność przez dzieci różnych potraw, wprowadzamy nowe smaki i kompozycje kulinarne.

Chcąc uzyskać pełną wiedzę w zakresie zdrowego żywienia przedszkole przystąpiło do programu Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy, którego koordynatorem jest Fundacja Rozwoju Dzieci im. J. A. Komeńskiego, partnerami Fundacja NUTRICIA, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka, Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości a Patronat honorowy objęli Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, Rzecznik Praw Dziecka i Prezydent m.st. Warszawy.

www.zdrowojemy.info

W ramach realizacji tego programu nawiązaliśmy współpracę z Edukatorem Żywieniowym, który przez okres około 6 miesięcy w przedszkolu przeprowadził:

  1. szkolenia i konsultacje dla całego personelu dotyczące żywienia małych dzieci,
  2. dwukrotną analizę jadłospisów oraz propozycje doskonalenia żywienia dzieci w placówce według najnowszych norm i zaleceń żywieniowych,
  3. obserwację podawanych dzieciom posiłków i sposób spożywania ich przez dzieci.

Dietetyk dokonał oceny dekadowych przedszkolnych jadłospisów oraz przygotował indywidualne wskazówki i propozycje ułatwiające dostosowanie się do zaleceń żywieniowych dla najmłodszych.

Na koniec warsztatów placówka otrzymała certyfikat udziału w Programie.

Analizując nasze wcześniejsze przedszkolne jadłospisy, dietetyk zaproponował zmiany do których dostosowaliśmy naszą kuchnię. Między innymi usunęliśmy z menu przedszkolnego serki topione, kostki rosołowe, przyprawę vegeta, majonez, sos sojowy, magi w płynie, soczki owocowe w kartonikach, słodycze, sól zwykłą ograniczyliśmy. Podajemy większą ilość nabiału, wprowadziliśmy dżemy i powidła bezcukrowe, ekologiczne. Przygotowujemy w sokowirówce naturalne soki owocowo-warzywne.